Αθλητισμός

Αθλητισμός, ουσιαστικός ο ρόλος του στην καθημερινότητα μας

Είναι με μεγάλη χαρά που βρίσκομαι μαζί σας και μας δίνεται η ευκαιρία μέσα από το σημερινό συνέδριο, να παρουσιάσουμε τις θέσεις και προτάσεις μας για τον Αθλητισμό. Απευθύνω από το βήμα αυτό εγκάρδιο χαιρετισμό στον αθλητικό κόσμο της Κύπρου και συγχαίρουμε όλους τους εμπλεκόμενους, για τις ανιδιοτελείς προσπάθειες τους για αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που απασχολούν τον Κυπριακό αθλητισμό.

Ο αθλητισμός εδώ και δεκαετίες διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο κι αποτελεί σημαντικό παράγοντα της καθημερινής μας ζωής, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη σωματική και πνευματική απασχόληση και διέξοδο στους νέους. Δημιουργεί πρότυπα, καλλιεργεί την ευγενή άμιλλα, εμπνέει, κτίζει αξίες, οράματα και ιδανικά. Το αθλητικό οικοδόμημα όπου και όπως εκφράζεται - είτε επαγγελματικός ή ερασιτεχνικός αθλητισμός, είτε υπό τη μορφή της σχολικής κι ελεύθερης άθλησης – συνεισφέρει τα μέγιστα μέσα από την κοινωνικοποίηση και διαπαιδαγώγηση των νέων ανθρώπων, με αποτέλεσμα να κρατεί τη νεολαία μας μακριά από σύγχρονες μάστιγες των καιρών μας, όπως ναρκωτικά κι άλλες εξαρτήσεις.

Οι Αθλητές μας, με τις μεγάλες τους επιτυχίες σε διεθνείς αγώνες, αποτελούν αναμφίβολα τον καλύτερο πρεσβευτή της χώρας μας στο εξωτερικό. Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην εκφράσω για ακόμη μια φορά την ευγνωμοσύνη μας και τα θερμότατα συγχαρητήρια προς τους Ολυμπιονίκες μας Παύλο Κοντίδη και Καρολίνα Πελενδρίτου, για τις μεγάλες τους επιτυχίες στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επιτυχίες που μας γέμισαν περηφάνια και μας έδωσαν μεγάλη χαρά σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τον τόπο. Ο αθλητισμός υψηλής επίδοσης αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα προβολής της χώρας μας στο εξωτερικό αλλά και προσέλκυσης νέων ατόμων τόσο στον επαγγελματικό αθλητισμό αλλά και την αθλητική ενασχόληση.

Έδειξαν τον δρόμο προς όλους μας, μικρούς και μεγάλους, πως με σκληρή δουλειά, υπομονή και θυσίες, μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ θερμά όλους τους αθλητές μας που τίμησαν με τη συμμετοχή τους την πατρίδα μας, και να τους ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου γιατί συμβολίζουν την Κύπρο που αγωνίζεται, που διακρίνεται, που πετυχαίνει τους στόχους που θέτει. Την Κύπρο που μας αξίζει, την Κύπρο που αγαπάμε!.

Αθλητισμός, σύγχρονη βιομηχανία

Αναμφίβολα, ο Αθλητισμός παγκόσμια έχει εξελιχθεί σε μια σύγχρονη βιομηχανία και που η Κύπρος - καλώς ή κακώς - δεν αποτελεί εξαίρεση. Αποτελεί ένα δυναμικό και αναπτυσσόμενο τομέα ο οποίος μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη και απασχόληση.

Καταθέτουμε λοιπόν σήμερα ένα πλαίσιο προτάσεων που καλύπτει όλο το φάσμα του αθλητισμού και της φυσικής αγωγής. Οι προγραμματικοί μας στόχοι υιοθετούν τις γενικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως εκφράζονται μέσα από τις πρόνοιες της Λευκής Βίβλου με έμφαση στον κοινωνικό ρόλο του αθλητισμού. Ένα πρόγραμμα, αγαπητοί φίλοι και φίλες, που στοχεύει στην καλλιέργεια της αθλητικής παιδείας και στην ανάδειξη των θετικών λειτουργιών του αθλητισμού, μέσα από πρόνοιες που οριοθετούν τις νέες προτεραιότητες που έχουν ως στόχο της βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, εθνικής και κοινωνικής προέλευσης.

Προτάσεις και τομές που για να υλοποιηθούν απαιτείται ειλικρινής συνεργασία και συντονισμός απ’ όλους τους αθλητικούς φορείς  του τόπου, για να εντοπιστούν οι αδυναμίες και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που θα μας οδηγήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη και πρόοδο του Κυπριακού Αθλητισμού.

Φυσική Αγωγή – Εκπαίδευση – Υγεία

Η πολιτεία έχει χρέος ν’ αναλάβει τις ευθύνες της έναντι του Αθλητισμού. Να χαράξει μια εναλλακτική στρατηγική με σαφή πολιτικά, κοινωνικά και ανθρωποκεντρικά χαρακτηριστικά, η οποία θα στηρίζεται στους πιο κάτω τομείς:

Τομέας 1ος: Φυσική Αγωγή – Εκπαίδευση – Υγεία

Για δεκαετίες ο Αθλητισμός διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην προσπάθεια της παιδείας να αναδείξει την τεράστια σημασία της υγείας των νέων και αυριανών πολιτών, μέσα από τη φυσική αγωγή και άσκηση στα σχολεία. Μια προσπάθεια η οποία ξεκινά από τη νηπιακή ηλικία μέχρι την τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπου η φυσική αγωγή αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο της σχολικής δραστηριότητας και στην κοινωνικοποίηση των νέων ανθρώπων.

Προτείνουμε:

• Ουσιαστική αναβάθμιση του σχολικού αθλητισμού, με ενίσχυση του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων στα σχολεία.

• Καλλιέργεια των αρχών του αθλητισμού για την ομαδικότητα, τον εθελοντισμό, το ευ αγωνίζεσθαι, μακριά από φαινόμενα ρατσισμού, ξενοφοβίας, ντόπινγκ, βίας και διαφθοράς.

• Μελέτη, αξιολόγηση και εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων γυμναστικής στα σχολεία, με στόχο τη βελτίωση της φυσικής και κατάστασης των μαθητών και ώθηση τους για γενικότερη ενασχόληση τους με τον αθλητισμό, τόσο κατά τον ελεύθερο τους χρόνο αλλά κυρίως και με το πέρας της σχολικής τους θητείας.

• Περαιτέρω ενίσχυση του Αθλητικού Σχολείου, ενός θεσμού που εφαρμόστηκε για να βοηθήσει τους μαθητές – αθλητές υψηλού επιπέδου για όλα τα αθλήματα.

• Ένταξη της Φυσικής Αγωγής στο πρόγραμμα των νηπιαγωγείων, κάτι το οποίο με ιδιαίτερη χαρά παρατηρούμε ότι ξεκίνησε να υλοποιείται.

• Χάραξη συγκεκριμένης στρατηγικής  σύνδεσης του προγράμματος της φυσικής αγωγής με τον σωματειακό αθλητισμό, με στόχο την ανάδειξη και προώθηση των αθλητικών ταλέντων.

Αθλητισμός για Όλους

Τομέας 2ος: Αθλητισμός για Όλους

Ο μαζικός αθλητισμός μάς αφορά όλους. Το κράτος έχει χρέος να δημιουργήσει τις συνθήκες για να μπορούν όλες και όλοι να αθληθούν.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε την ενίσχυση προγραμμάτων μαζικής άθλησης,  τους σχεδιασμούς κοινωνικού αθλητισμού που απευθύνονται στις πιο ευάλωτες και ειδικές ομάδες των πολιτών, και τη στήριξη ειδικών προγραμμάτων άθλησης για τις ειδικές ομάδες των πολιτών, όπως άτομα με αναπηρία, παραπληγικοί, άτομα με νοητική στέρηση κι άλλοι. Ο Αθλητισμός θα πρέπει να είναι για Όλους.

Ομοσπονδίες – Σωματεία – Αθλητικοί Φορείς

Τομέας 3ος: Ομοσπονδίες – Σωματεία – Αθλητικοί Φορείς

Σημειώνουμε ως γενική αρχή την υποχρέωση της πολιτείας, πάντα στα πλαίσια των δυνατοτήτων της, να στηρίζει τις Ομοσπονδίες και τα αθλητικά σωματεία, ιδιαίτερα τις ακαδημίες και τα τμήματα των νεαρών ηλικιών.

Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η επαναξιολόγηση των κριτηρίων βάσει των οποίων δίνονται οι κρατικές επιχορηγήσεις στις Ομοσπονδίες. Η κρατική χορηγία δεν πρέπει να αποτελεί πολιτική για κάλυψη της ελλειμματικής πολιτικής του κράτους, αλλά εργαλείο ουσιαστικής στήριξης των ομοσπονδιών και των σωματείων που τηρούν τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις και προωθούν έμπρακτα και με αποτελέσματα τον αθλητισμό.

Προτείνουμε επίσης τη θέσπιση ορίου δύο θητειών για τους Προέδρους των αθλητικών ομοσπονδιών, έτσι ώστε να επιτύχουμε την ανανέωση προσώπων και να καταπολεμήσουμε τα κατεστημένα και την προκατάληψη.

Ταυτόχρονα, επιβάλλεται η κατάλληλη αξιοποίηση των Ολυμπιονικών και Παγκόσμιων Πρωταθλητών μας για την προβολή του αθλητισμού γενικότερα και του fair play.

Όσον αφορά την οικονομική διαχείριση των Ομοσπονδιών στο παρόν εντοπίζεται πλήρης έλλειψη σχετικού νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου. Γι’ αυτό το λόγο προτείνουμε τη δημιουργία Επιτροπής Ελέγχου Πληρωμών που θα ασκεί αυστηρό έλεγχο των εσόδων και εξόδων των αθλητικών ομοσπονδιών με μοναδικό στόχο την οικονομική διαφάνεια. Η Αρχή θα έχει επίσης την ευθύνη του ελέγχου των αθλητικών σωματείων όσον αφορά την κατάληξη των κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το απαράδεκτο φαινόμενο που παρατηρείται σχετικά με τη διαχείριση των κονδυλίων που αφορούν τις ακαδημίες των ομάδων μας και τα οποία καλύπτουν άλλες υποχρεώσεις, είτε αυτές αφορούν ακριβοπληρωμένα συμβόλαια ξένων αθλητών, είτε παλιές αμαρτίες των σωματείων, θα πρέπει να τερματιστεί. Η εν λόγω Επιτροπή θα έχει την ευθύνη να προωθεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου και στον Γενικό Ελεγκτή το οποιοδήποτε ζήτημα που θα εγερθεί ως αποτέλεσμα των ελέγχων της. Με αυτό τον τρόπο θα δασφαλίσουμε τη διαφάνεια και παράλληλα θα μπορούμε να αποδώσουμε τις οιεσδήποτε  ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν.

Αναμφίβολα τα μεγαλύτερα προβλήματα του σωματειακού αθλητισμού εντοπίζονται στο πιο δημοφιλές άθλημα που δεν είναι άλλο από το ποδόσφαιρο. Δεσμευόμαστε για ουσιαστικό διάλογο ανάμεσα σε κυβέρνηση, ΚΟΑ, ΚΟΠ, σωματεία, ΠΑΣΠ, Συνδέσμους Προπονητών και Διαιτητών και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους ποδοσφαιρικούς φορείς για να αναλύσουμε σε βάθος το μοντέλο του Κυπριακού ποδοσφαίρου, κι όπου απαιτούνται τομές να πραγματοποιηθούν.

Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται και θέσπιση ειδικής νομοθεσίας που θα διέπει τις δραστηριότητες των ποδοσφαιρικών agents έτσι ώστε να αποφευχθούν στο πρακτικές που ζημιώνουν το άθλημα.

Αθλητές

Τομέας 4ος: Αθλητές

Απαιτείται η άμεση προώθηση των απαραίτητων κανονισμών ώστε να τα σωματεία και οι ομοσπονδίες να παρέχουν υποχρεωτικά  στους αθλητές την ελάχιστη ασφαλιστική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Δεσμευόμαστε να προστατεύσουμε τους αθλητές μας ακόμη κι αν χρειαστεί να επιβληθούν κυρώσεις σε σωματεία και ομοσπονδίες.

Όπως απαιτείται επίσης και η παροχή διευκολύνσεων στους στρατεύσημους αθλητές μας οι οποίοι αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες.

Η πολιτεία θα πρέπει να προστατεύσει και να δώσει περισσότερες ευκαιρίες στον Κύπριο αθλητή. Επιβάλλεται συγκροτημένο σχέδιο δράσης για να βρούμε τις αναγκαίες λύσεις, έτσι ώστε να μην παρατηρούνται αρνητικά ρεκόρ όπως π.χ. στο άθλημα του ποδοσφαίρου, όπου 72.3% των εργοδοτουμένων αθλητών είναι ξένοι ενώ έχουμε και τον μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας στην Ευρώπη με 28.02 χρόνια.

Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού

Τομέας 5ος: Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού

Η πολιτεία οφείλει να στηρίξει και να ενισχύσει τη στρατηγική του ΚΟΑ για το 2020 «Δικαίωμα στην Άθληση – Πολίτες εν Δράσει» έτσι ώστε να φέρουμε μια νέας εποχή στον Κυπριακό αθλητισμό. Μια εποχή  που θα βασίζεται στα νέα δεδομένα που έχει οριοθετήσει ο Ευρωπαϊκός Αθλητικός Χώρος και ειδικότερα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτόχρονα, αγαπητέ κ. Πρόεδρε του ΚΟΑ, θα πρέπει να προχωρήσετε με την αναθεώρηση της οργανωτικής δομής του Οργανισμού με μια νέα, σύγχρονη και με Ευρωπαϊκή κατεύθυνση. 

Επιβάλλεται επίσης η επαναξιολόγηση των σχεδίων που αφορούν τα κίνητρα των αθλητών με βάση τις διακρίσεις κι επιτυχίες τους, αλλά και την επαγγελματική αποκατάσταση κυρίως των αθλητών υψηλού επιπέδου. Ταυτόχρονα, δεσμεύομαι ότι φαινόμενα μη έγκαιρης καταβολής των συμφωνημένων πριμ που δικαιούνται από το κράτος δεν πρόκειται να παρουσιαστούν ξανά.

Ταυτόχρονα προτείνουμε τη δημιουργία Επιτροπής Εθελοντισμού εντός του ΚΟΑ με σκοπό να ενθαρρυνθεί ο εθελοντισμός των νέων στον αθλητισμό, κάτι το οποίο θα ενισχύσει την ενεργό συμμετοχή του πολίτη στα κοινά. Κυρίως όσον αφορά την εθελοντική υπηρεσία για αθλητικές διοργανώσεις και αγώνες θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας για τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών.

Βία στα Γήπεδα

Τομέας 6ος: Βία στα Γήπεδα

Τα άδεια γήπεδα σκοτώνουν τον αθλητισμό. Κι’ αυτό ακριβώς επιτυγχάνει η βία, απομακρύνοντας από τους αγωνιστικούς χώρους τους αγνούς φιλάθλους και τις οικογένειες. 

Προτείνουμε:

• Ψήφιση της σχετικής τροποποιητικής νομοθεσίας Περί της Πρόληψης και της Καταστολής της Βίας στους Αθλητικούς Χώρους Νόμο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, και άμεση εφαρμογή της, αποφασιστικά και χωρίς ευθυνοφοβία.

• Ο ΚΟΑ και η Ανώτατη Δικαστική Επιτροπή Αθλητισμού να προχωρήσουν τάχιστα σε αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας που προβλέπει την αφαίρεση της ιδιότητας φιλάθλου σε όσους παρεκτρέπονται εντός των αγωνιστικών χώρων.

• Η ιστορία μας απέδειξε ότι η δημοφιλής «κεκλεισμένων των θυρών» ποινή που επιβάλλεται στα σωματεία μας δεν έχει επιλύσει το πρόβλημα της βίας στα γήπεδα. Απαγορεύοντας την παρακολούθηση ενός αθλητικού αγώνα από τους αγνούς φιλάθλους, απλά προσδίδουμε υπόσταση στον χουλιγκανισμό δίνοντας του την ευκαιρία να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στη διεξαγωγή ενός πρωταθλήματος.

Οι αρμόδιοι φορείς σε συνεργασία με την αστυνομική δύναμη οφείλουν να προωθήσουν νέες πρακτικές οι οποίες θα επιφέρουν και τα επιθυμητά αποτελέσματα.

• Άμεση εφαρμογή του συστήματος επιτηρητών στους αθλητικούς χώρους. Ένα θέμα που είχε ταλαιπωρηθεί για 10 χρόνια λόγω κόστους, αλλά τώρα με τη ψήφιση του σχετικού κανονισμού από τη Βουλή στις 13 Δεκεμβρίου οφείλουμε να προχωρήσουμε με τις απαραίτητες εκπαιδεύσεις και να θέσουμε σε εφαρμογή το σύστημα. Ένας θεσμός ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν θα υποκαταστήσει την αστυνομία, αλλά θα βοηθήσει σε έναν πιο αποτελεσματικό έλεγχο των φιλάθλων που εισέρχονται στα γήπεδα. Αυτός ο θεσμός εφαρμόστηκε με επιτυχία  σε χώρες όπως η Αγγλία, η οποία αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα βίας τις περασμένες δεκαετίες.

• Σοβαρή μελέτη για δημιουργία του θεσμού του Αθλητικού Δικαστή, θεσμός ο οποίος επίσης εφαρμόζεται με επιτυχία σε άλλες χώρες.

Καταπολέμηση του Ντόπινγκ

Τομέας 7ος: Καταπολέμηση του Ντόπινγκ

Το ντόπινγκ συνιστά απειλή για τον αθλητισμό σε παγκόσμιο επίπεδο και υπονομεύει την αρχή του δίκαιου ανταγωνισμού. Το εμπόριο παράνομων ουσιών ντόπινγκ πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως το εμπόριο παράνομων ναρκωτικών και να οδηγούνται οι ένοχοι ενώπιον της δικαιοσύνης.

Προτείνουμε:

  • Προγράμματα επιμόρφωσης, ενημέρωσης και πρόληψης στα σχολεία, παράλληλα με τα σεμινάρια του “Fair Play” που πραγματοποιούνται. 

• Θέσπιση της υποχρέωσης των σωματείων κι άλλων αθλητικών οργανώσεων όπως εκπαιδεύουν κι ενημερώνουν τους αθλητές και προπονητές τους, με επιστημονικά και ιατρικά εξειδικευμένα προγράμματα, σχετικά με τις ουσίες ντόπινγκ, τις δια νόμου κυρώσεις και τις επιπτώσεις των ουσιών αυτών στην υγεία τους.

• Ψήφιση νομοθετικού πλαισίου έτσι ώστε οι σχετικοί κανονισμοί που διέπουν τους ελέγχους και ποινές ντόπινγκ να συνάδουν με τη δημόσια υγεία αλλά και την εισαγωγή, χρήση και διακίνηση φαρμακευτικών ουσιών.

• Περαιτέρω αναβάθμιση της Αρχής Αντιντόπινγκ Κύπρου και βελτίωση του νομικού της πλαισίου.

• Ενεργότερη συμμετοχή στις δράσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Καταπολέμησης Φαρμακοδιέγερσης (WADA) και πλήρης εναρμόνιση με τους διεθνείς κανονισμούς του.

• Αθλητικές, οικονομικές και πειθαρχικές κυρώσεις σε σωματεία και αθλητές που εντοπίζονται να κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών, και βέβαια πολύ αυστηρότερες ποινές στον επαγγελματικό αθλητισμό. Κυρώσεις όπως αφαίρεση βαθμών, η μη καταβολή μέρους της κρατικής χορηγίας και ο αποκλεισμός από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Φίλαθλοι

Τομέας 8ος: Φίλαθλοι

• Έλεγχος και καθορισμός των τιμών των εισιτηρίων και των «καπέλων» εισφοράς, έτσι ώστε να αποφεύγονται κρούσματα ακρίβειας, αισχροκέρδειας και εκμετάλλευσης των φιλάθλων.

• Θεσμική ρύθμιση της ανεξέλεγκτης αγοράς των αθλητικών τηλεοπτικών δικαιωμάτων από συνδρομητικά και τηλεοπτικά κανάλια ούτως ώστε να μην υπάρχει εκμετάλλευση των αγνών φιλάθλων. 

Κλείνοντας, θα ήθελα να ανακοινώσω την ουσιαστικότερη πρόταση μας που δεν είναι άλλη από τη δημιουργία Υφυπουργείου Αθλητισμού. Έφθασε η στιγμή να δοθεί από την πολιτεία, η δέουσα σημασία στον Κυπριακό Αθλητισμό και να αντιμετωπισθεί ως ενιαίο και αδιαίρετο σύνολο. Ο κατακερματισμός των δραστηριοτήτων του Υπουργείου Παιδείας εμποδίζουν τη περαιτέρω ανέλιξη του αθλητισμού, και θα ξεπεράσουμε τις οποίες συνταγματικές δυσκολίες για να βρεθούν οι τρόποι να οδηγηθούμε προς την πρόοδο.  

Αθλητισμός για Όλους

Φίλες και φίλοι,

Δεσμευόμαστε ότι σταθερά και με συνέπεια, θα σταθούμε δίπλα σε όλους τους επώνυμους και ανώνυμους εργάτες και λάτρεις της αθλητικής ιδέας. Θα σταθούμε δίπλα στη νεολαία μας για να της προσφέρουμε τα εχέγγυα, τα αθλητικά πρότυπα κι αξίες που θα οδηγήσουν την κοινωνία μας στα ψηλότερα σκαλοπάτια των διακρίσεων.

Θα σταθούμε - αποφασιστικά - δίπλα στους αθλητές, στους αθλούμενους, στα σωματεία και τις ομοσπονδίες μας, στους γονείς και εκπαιδευτικούς της φυσικής αγωγής, στους αγνούς φιλάθλους και δεσμευόμαστε ότι θα αγωνιστούμε μαζί για μια ριζική αλλαγή στον αθλητισμό μας. Για έναν Αθλητισμό για Όλους.

Συγχαρητήρια για την άριστη διοργάνωση του συνεδρίου.

Ευχαριστώ.