Η ανάπτυξη πρέπει να είναι και ψηφιακή

Ριζική και φιλόδοξη μεταρρύθμιση

Όλοι παραδεχόμαστε πως με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το μοντέλο διακυβέρνησης του 1960 δεν είναι πλέον ικανό να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις ενός Ευρωπαϊκού κράτους, ούτε βέβαια και στις ανάγκες της σημερινής κοινωνίας.

Έφτασε λοιπόν η ώρα  για μια ριζική, για μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση.  Έφτασε η ώρα για μια τολμηρή διαδικασία εκσυγχρονισμού που θα αναμορφώσει το κράτος μας σε πραγματικά Ευρωπαϊκό.

Και αναπόσπαστος πυλώνας μιας ολοκληρωμένης αρχιτεκτονικής για ένα σύγχρονο κράτος αποτελεί η πολιτική για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Με τα δεδομένα και τις δυνατότητες της σημερινής εποχής των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση πρέπει να γίνει κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Τομέας της Τεχνολογίας της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών

Προϋπόθεση για την εφαρμογή μιας αξιόλογης ηλεκτρονικής διακυβέρνησης είναι η γενική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Διαδικτύου στην Κύπρο.

Είναι γεγονός ότι οι νέες Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών συμβάλλουν στη δημιουργία μιας πιο αποτελεσματικής και πιο ευέλικτης κυβερνητικής μηχανής.

Είναι ένα εργαλείο για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Για να έρθει η ανάπτυξη, οφείλουμε να επενδύσουμε στους τομείς εκείνους της οικονομίας που είμαστε ισχυροί αλλά και να αξιοποιήσουμε τομείς που έχουν δυνατότητες. Ένας τέτοιος τομέας είναι αυτός των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών.

Οι επιστήμονες μας είναι το κυριότερο κεφάλαιο της κυπριακής οικονομίας

Πιστεύω ότι σε μια χώρα όπως η Κύπρος, η οποία διαθέτει πληθώρα επιστημόνων με περγαμηνές στην πληροφορική και στις επικοινωνίες, δεν έχει μέχρι τώρα δοθεί η πρέπουσα και δέουσα σημασία, με αποτέλεσμα να μένει ανεκμετάλλευτος ένας σημαντικός πόρος οικονομικής ανάπτυξης.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Δρα Φίλιππο Πατσαλή, τόσο για την εδώ παρουσία του όσο και για την πολύτιμη του συμβολή στη διεκπεραίωση αυτής της θεματικής ενότητας.

Σε καιρούς οικονομικής κρίσης αλλά και ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης, δεν έχουμε την πολυτέλεια να αγνοούμε το κυριότερο ίσως κεφάλαιο μας, το ανθρώπινό μας δυναμικό, για τη δημιουργία μιας οικονομίας στην οποία, η αειφόρος ανάπτυξη θα είναι εγγυημένη. Όπως βλέπετε, μαζί μας σήμερα βρίσκεται η δική μας ομάδα επιστημόνων  με την συνεργασία της οποίας θα παρουσιάσω το όραμα μου για μια Κύπρο απαλλαγμένη από την γραφειοκρατία και ενισχυμένη από την αξιοποίηση της τεχνολογίας και της επικοινωνίας.

Την εξειδικευμένη αυτή ομάδα θέλω να σας συστήσω, αλλά και συνάμα να την ευχαριστήσω:

 • τον Παναγιώτη Σαλαφώρη ο οποίος επιμελείται την ιστοσελίδα μας , το flickr και το youtube
 • τον Δημήτρη Παπαστεριανό ο οποίος είναι υπεύθυνος για όλη την τεχνική και τεχνολογική υποστήριξη τόσο του κόμματος όσο και των επιτελείων,  και που αυτή τη στιγμή χειρίζεται την απ’ ευθείας μετάδοση της εκδήλωσης μέσω  διαδικτύου
 • τη Μαρία Χαραλάμπους για τον δημιουργικό χειρισμό του facebook και του Τwitter,
 • τον Πάμπο Σταυρίδη για τη σημαντική του συμμετοχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
 • τους συνεργάτες μας  της DELEMA και της GRANDAD που δημιουργούν τα εικαστικά μηνύματα
 • τους συμβούλους μας Γιώργο Οικονομίδη της COM2GO και Βάλια Καϊμάκη για τη συμβολή τους στη στρατηγική της όλης διαδικτυακής προώθησης,

αλλά και τη Διευθύντρια Επικοινωνίας μας, Σόφη Μιχαηλίδου για τον συντονισμό της ομάδας και την επιμέλεια του τελικού αποτελέσματος.

Μελέτες διεθνών οίκων

Έχουμε μελετήσει έρευνες διεθνών οίκων οι οποίες καταδεικνύουν ότι η πληροφορική θα αποτελέσει την κινητήρια  μηχανή στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Σύμφωνα με τις μελέτες αυτές:

 • η Πληροφορική θα αποτελέσει την αιχμή του αναπτυξιακού δόρατος και ως κλάδος, θα πρωτοστατήσει στην έξοδο των οικονομιών του πλανήτη από την κρίση.
 • Οι χώρες που ενισχύουν την καινοτομία και επενδύουν στις υποδομές, την εκπαίδευση και τις δεξιότητες των πολιτών τους, θα έχουν ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην παγκόσμια αγορά
 • Η αύξηση της απασχόλησης στον τομέα της πληροφορικής αναμένεται να είναι τριπλάσια από την αύξηση των θέσεων εργασίας γενικά στις οικονομίες του πλανήτη, καθώς σιγά-σιγά βγαίνουν από την οικονομική κρίση.
Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση αποτελεί τη βάση για τη λειτουργία της κυβερνητικής μηχανής

Δεν είναι δυνατόν επομένως αγαπητοί φίλοι, ένας τόσο πολλά υποσχόμενος τομέας της οικονομίας, να παραμείνει για μια ακόμα πενταετία στο περιθώριο. Για αυτό και εμείς έγκαιρα, αφού αναγνωρίσαμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, τον εντάξαμε στο πρόγραμμά μας.

Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση αποτελεί τη βάση για τη λειτουργία της κυβερνητικής μηχανής.

Δεν είναι δυνατό να μιλούμε για πιο αποτελεσματική Δημόσια Υπηρεσία χωρίς αυτοματοποίηση διαδικασιών.  

Δεν μπορούμε να μιλούμε για καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη χωρίς τη χρήση του διαδικτύου. 

Δεν μπορούμε να μιλούμε για αύξηση της παραγωγικότητας των Δημοσίων Υπαλλήλων χωρίς να τους δίνουμε τα απαραίτητα εργαλεία για εύκολη και γρήγορη διεκπεραίωση της εργασίας. 

Δεν μπορούμε να μιλούμε για εξοικονομήσεις χωρίς την εφαρμογή μοντέρνων μεθόδων εργασίας όπως π.χ. την εργασία από το σπίτι.

Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση (1)

Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση (1)

Ενδεικτικά θα σας αναφέρω κάποια από τα θέματα τα οποία περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά μας.

Αν ο λαός μας τιμήσει με τη ψήφο του, η νέα κυβέρνηση,


  1.   θα θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την πληροφορική στη Δημόσια Υπηρεσία, προσφέροντας καλύτερες και πιο φτηνές υπηρεσίες στο κοινό, κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγικότητας.

  2.   θα προωθήσει δράσεις όπως

   • τις συνέργιες μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για μέγιστη αξιοποίηση εξειδίκευσης
   • Τα «Public-Private Partnerships” και BOT (Build Operate Transfer)

    3.  θα υιοθετήσει καινοτόμες πρακτικές όπως Εργασία από το Σπίτι, με Πιλοτική εφαρμογή για ορισμένες ειδικότητες δημόσιων υπαλλήλων, οι οποίοι δεν έχουν να κάνουν με την εξυπηρέτηση του κοινού και των οποίων η εργασία μπορεί εύκολα να μετρηθεί με την μέθοδο των παραδοτέων προϊόντων.

     Η τηλεργασία θα επιφέρει μεγάλες εξοικονομήσεις σε εργασιακούς χώρους και ενέργεια.

     Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση (2)

      1.     Θα απλοποιήσει τη διαδικασία αγοράς ειδών πληροφορικής, αφού η υφιστάμενη διαδικασία δεν διασφαλίζει ούτε το έγκαιρο αλλά ούτε και το καλύτερο αποτέλεσμα.

        2.    Θα προωθήσει την ηλεκτρονική απονομή της Δικαιοσύνης,  με την αυτοματοποίηση των χρονοβόρων διαδικασιών των δικαστηρίων.

         Η εισαγωγή, για παράδειγμα ενός μοντέρνου συστήματος το οποίο θα προνοεί

         • την ηλεκτρονική υποβολή υποθέσεων στα δικαστήρια
         • την παρακολούθηση της ροής των υποθέσεων
         •  ένα σύστημα ανεύρεσης νόμων και δεδικασμένων υποθέσεων,

         θα αποτελέσουν την βάση στον εκμοντερνισμό του τρόπου απονομής της δικαιοσύνης.

          3.    Θα κάνει μέγιστη χρήση των νέων τάσεων της τεχνολογίας όπως:

           • Τις πολλαπλές εφαρμογές των Κοινωνικών Δικτύων, και

           του Υπολογιστικού Σύννεφου, σε σχέση με το οποίο  υιοθετούμε την πρόταση του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου για το σχεδιασμό, ανάπτυξη, διαχείριση και μεταβίβαση του συστήματος και των υπηρεσιών για τις ανάγκες της Δημόσιας Υπηρεσίας

           Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση (3)

           1.    Θα δημιουργήσει Μηχανογραφικά Κέντρα βασισμένα πάνω σε πρότυπα και προδιαγραφές πράσινης τεχνολογίας και ασφάλειας για εξοικονόμηση ενέργειας.

             2.    Θα καθιερώσει την ηλεκτρονική επικοινωνία μεταξύ, τόσο των Κυβερνητικών Οργανισμών όσο και μεταξύ των Κυβερνητικών Οργανισμών και των Πολιτών, μέσω:

              • Της Δημιουργίας ενιαίου δικτύου φωνής, εικόνας και δεδομένων για τις ανάγκες της Δημόσιας Υπηρεσίας.
              • Της Δημιουργίας Κέντρου Τηλε-εξυπηρέτησης του Κοινού το οποίο να δίνει στον πολίτη τη δυνατότητα επικοινωνίας μέσω φωνής ή μέσω διαδικτύου από το ίδιο σημείο.
              • Την εξάπλωση του συστήματος αυτοματοποίησης γραφείου, επικοινωνίας και συνεργασίας.

               3.    Θα δημιουργήσει Συμβουλευτική Επιτροπή Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης η οποία θα απαρτίζεται από άτομα εγνωσμένου κύρους από τον ιδιωτικό, τον δημόσιο και τον ακαδημαϊκό τομέα.

                Η Επιτροπή αυτή ανάμεσα σε άλλα, θα συμβουλεύει τον Πρόεδρο στα ακόλουθα θέματα:

                • Συνεργασία του Δημόσιου, Ιδιωτικού και Ακαδημαϊκού τομέα σε θέματα έρευνας και καινοτομίας στη Δημόσια Υπηρεσία.
                • Αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση.
                • Βελτίωση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Υπηρεσίας
                • Προώθηση της αξιοποίησης των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στη Δημόσια Υπηρεσία.
                • Αναβάθμιση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών.
                Άμεσα - έμπρακτα μέτρα

                Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα σε κάποια άμεσα - έμπρακτα μέτρα τα οποία θα χαρακτηρίζουν το πνεύμα και το στίγμα της διακυβέρνησης μας.

                Ένα από τα πρώτα μέτρα που θα πάρω θα αφορά το Υπουργικό Συμβούλιο στο οποίο θα δοθεί τεχνολογικά η δυνατότητα της ηλεκτρονικής διανομής όλου του υλικού και ο κάθε Υπουργός με τη χρήση του φορητού υπολογιστή του ή της ταμπλέτας του, θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά, απ’ όπου και αν ευρίσκεται 24 ώρες το 24ωρο. 

                Με τον τρόπο αυτό γινόμαστε πιο αποτελεσματικοί και πιο αποδοτικοί αλλά και πιο οικονομικοί. Θέτοντας το παράδειγμα αυτό αρχής γενομένης από την πολιτική ηγεσία του τόπου, θέλω να πιστεύω, ότι σταδιακά, όλοι θα μας ακολουθήσουν.

                Ένα ακόμα μέτρο το οποίο προτίθεμαι να εντάξω σαν μέσο επικοινωνίας στα πλαίσια της διακυβέρνησης μου, είναι αυτό των τηλεδιασκέψεων. Αυτό το μέσο θα το αξιοποιήσουμε, τόσο για  ταχεία επικοινωνία, όσο και εξοικονόμηση χρημάτων του κράτους.

                Οι συνεργάτες μου έχουν φροντίσει να συνδεθούμε απευθείας μέσω διαδικτύου με ένα άλλο στενό μας συνεργάτη στις Βρυξέλλες, τον φίλο Εκπρόσωπο Τύπου του Ευρωπαϊκού  Λαϊκού Κόμματος Κώστα Σασματζόγλου….

                Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας

                Οι  Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας που εισηγούμαστε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα έχουν πρακτικές εφαρμογές.  Θα αναφέρω μόνο μερικά παραδείγματα από τα πολλά που συμπεριλαμβάνονται στο στρατηγικό μας πλάνο.

                Ηλεκτρονική Υγεία


                • Εγκατάσταση Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Υγείας σε όλα τα νοσοκομεία, το οποίο θα περιλαμβάνει και τη δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου για κάθε ασθενή, στον οποίο θα μπορούν να έχουν πρόσβαση όλοι οι γιατροί μέσω διαδικτυακής πύλης.
                • Εφαρμογή συστήματος διαχείρισης φαρμάκων σε όλα τα νοσοκομεία.
                • Δικτύων ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ όλων των κέντρων υγείας, ιδιωτικών και δημόσιων.
                • Χρήση τηλε-εφαρμογών μεταξύ των κρατικών και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό για εξ-αποστάσεως εξέταση και διάγνωση
                Ηλεκτρονική Ταυτοποίηση - Προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου

                Ηλεκτρονική Ταυτοποίηση και Ηλεκτρονικές Υπογραφές

                • Με εφαρμογή του σχετικού νομικού πλαισίου ο κάθε πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει την προσωπική του ηλεκτρονική ταυτότητα η οποία θα περιλαμβάνει την ηλεκτρονική του υπογραφή αλλά όλες τις αναγκαίες πληροφορίες, που θα χρειάζεται για διαδικτυακή πιστοποίηση.

                Προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου

                 

                • Ψηφιοποίηση των σημαντικότερων αντικειμένων του Κυπριακού Μουσείου και δημιουργία «συνδέσμων» (links) με τους αντίστοιχους αρχαιολογικούς χώρους όπου έχουν αναβρεθεί.
                • Δημιουργία τρισδιάστατου ψηφιακού μουσείου.
                 Ηλεκτρονικός Τουρισμός - Ηλεκτρονική Εκπαίδευση

                 Ηλεκτρονικός Τουρισμός

                 • Δημιουργία Κέντρου τηλε-εξυπηρέτησης για όλους τους τουριστικούς εταίρους.
                 • Προβολή των τουριστικών αξιοθέατων της Κύπρου μέσω κοινωνικών δικτύων.
                 • Δημιουργία διαδικτυακού παρατηρητηρίου τουρισμού.

                 Ηλεκτρονική Εκπαίδευση

                 Με χρήση πρωτοπόρων και καινοτόμων συστημάτων που ήδη χρησιμοποιούνται στην ευρωπαϊκή ένωση.

                 Ηλεκτρονικό Εμπόριο

                 • Υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης «Επιχειρείτε Διαδικτυακά».
                 • Αξιοποίηση σχεδίων επιχορήγησης από ευρωπαϊκά κονδύλια για τη μηχανογράφηση επιχειρήσεων ανεξάρτητα οικονομικού τομέα δραστηριότητας.
                 • Πρόγραμμα επιχορήγησης για καινοτόμα προϊόντα ή υπηρεσίες από μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποκλειστικά στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών.
                 • Κίνητρα στις επιχειρήσεις για χρήση των δημόσιων ηλεκτρονικών υπηρεσιών και εφαρμογή μεθόδων ηλεκτρονικής τιμολόγησης και  πληρωμής
                 • Κίνητρα στις επιχειρήσεις για χρήση και εφαρμογή τεχνολογικών πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον τόσο στην παραγωγή όσο στην άσκηση οποιασδήποτε οικονομικής δραστηριότητας.
                 Πρωτοβουλίες που ενισχύουν την ανάπτυξη της οικονομίας

                 Επιπρόσθετα , θα πάρουμε πρωτοβουλίες που θα ενισχύουν περεταίρω την ανάπτυξη της οικονομίας, όπως:

                 • Τη δημιουργία του αναγκαίου νομικού και ρυθμιστικού πλαισίου  αλλά και συνθηκών που θα επιτρέπουν σε μεγάλες  πολυεθνικές εταιρίες πληροφορικής να επενδύουν στην Κύπρο. Όπως για παράδειγμα η δημιουργία Internet City, μίας υπηρεσίας μέσω της οποίας θα παρέχεται, σε χαμηλό κόστος, υποδομή τελευταίας γενιάς διαδικτύου και άλλες διευκολύνσεις.
                 • την κατάρτιση στρατηγικού σχεδίου προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, σε συνεργασία με τον CIPA, με στόχο την ανάδειξη της Κύπρου σε περιφερειακό κέντρο Τεχνολογίας  Πληροφορίας και Επικοινωνιών.
                 • Τη δημιουργία μηχανισμού προσέλκυσης χρηματοδοτικών πόρων και διοχέτευσης τους στις επιχειρήσεις για την προώθηση της ψηφιακής επιχειρηματικότητας.
                 Επανεκκίνηση της οικονομία – προσέλκυση νέων επενδύσεων

                 Η Κύπρος βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση της σύγχρονης ιστορίας της. Πρώτη προτεραιότητα είναι να επανεκκινήσουμε την οικονομία μας. Αυτό για να γίνει απαιτεί ένα σύγχρονο μοντέλο κράτους που προσελκύει επενδύσεις και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

                 Στην προσπάθειά μας αυτή θα αξιοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις και τα διαθέσιμα εργαλεία, ώστε το κράτος να υπηρετεί το στόχο της ανάπτυξης. Οι νέες Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για να πετύχουμε αυτό το στόχο. Για την πρόκληση αυτή, δηλώνουμε έτοιμοι για την κατάθεση ολοκληρωμένου νομοσχεδίου στην Βουλή που ρυθμίζει την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στον τόπο μας.

                 Μπροστά μας έχουμε να αλλάξουμε πολλά. Σας καλώ όλους να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία, αλλά και τις γνώσεις και το ταλέντο των ανθρώπων μας, για να δώσουμε στην Κύπρο μας το μέλλον που της αξίζει.